Balansz Egészségfejlesztő Központ
1024 Budapest, Kút utca 3.
Telefonszám
+36 30 308 6379
Email
info@balanszek.hu

A lelki egészség változásai a koronavirus idején

A jelenlegi járványügyi helyzetben gyakran megfigyelhetjük magunkon, hogy a megszokottnál sokkal többet foglalkozunk testi állapotunk monitorozásával. Bár lelki egészségünk legalább akkora veszélynek van kitéve a járvány ideje alatt, mégis sokkal kevesebbet foglalkozunk ennek értékelésével. Ehhez biztosítunk kiindulási pontokat és segítünk, hogy mire érdemes figyelni. 

Munkatársunk, Szücs Renáta pszichológus és Veress Anna klinikai szakpszichológus írása.

Testi egészségünk

A jelenlegi járványügyi helyzetben gyakran megfigyelhetjük magunkon azt, hogy a megszokottnál sokkal többet foglalkozunk testi állapotunk, egészségünk monitorozásával. Nagy figyelmet fordítunk testi érzetek megfigyelésére, és kínosan ügyelünk arra, ha a megszokott, “egészséges” állapottól bármilyen szubjektív eltérést  tapasztalunk.

Legyen szó kaparó torokról, enyhe izomfájdalomról, bújkáló fejfájásról vagy irritált orrjáratokról, a legkisebb testi változás beindíthatja az egészségünkért való szélsőséges aggódást. Ez nagymértékben hatással lehet lelki egészségünkre is, hiszen a jelen helyzetben az egészségünk megváltozása szélsőségesen negatív forgatókönyveket aktiválhat, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy az enyhe testi tünetektől megfigyelésétől pusztán pár gondolat már a koronavírussal kapcsolatos legrosszabb fantáziáinkhoz vezet.

Figyeljünk a lelki egészségre is!

Bár lelki egészségünk legalább akkora veszélynek van kitéve a járvány ideje alatt, mint testi egészségünk, mégis sokkal kevesebbet foglalkozunk ennek értékelésével, monitorozással. A minket érintő események bejósolhatatlansága, az életünkre gyakorolt befolyásunk csökkenése és az állandó bizonytalanság mind hozzájárul ahhoz, hogy hatalmas stresszel kell megküzdenünk a mindennapok során.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a megnövekedett stressz-szint egy adekvát reakció a jelenlegi helyzetre, és a lelki alkalmazkodási folyamatok egy részét tükrözi, mégis jó tisztában lennünk azzal, hogy mik azok a könnyen megfigyelhető változások, melyek lelki egészségünk olyan mértékű kibillenését jelezhetik, melynek kezelésével fontos lehet szakemberhez fordulni. Az alábbi felsorolás ehhez az értékeléshez biztosít kiindulási pontot, és ennek segítségével szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy akkor sem szabad megfeledkeznünk a lelki egészségünkről való gondoskodásról, ha a figyelmünket inkább az egészség testi vonatkozásai kötik le. 

Milyen változások jelezhetik lelki betegségek kialakulását?

  • Jelentős változás a testsúlyban (fogyás vagy hízás)
  • Jelentős változás az alvás-ébrenlétben (túl kevés vagy túl sok alvás)
  • Az alvás nem pihentető volta
  • Jelentős változás a szociális kapcsolatokban (kapcsolatoktól, kapcsolattartástól való visszahúzódás, elmagányosodás vagy túlzott igény a kapcsolattartásra, folymatos jelenlét elvárása a társaktól)
  • Jelentős változás az érzelmi életben (lehangoltság érzése a napok túlnyomó részében vagy túlzott felhangoltság, lelkesedés a napok túlnyomó részében)
  • Jelentős változás a cselekvésben (addigi kedvelt tevékenységek jelentős mértékű hanyagolása, vagy éppen túl sok tevékenység végzése; irreális cselekvések és tervek; stb.)

Fontos, hogy amennyiben a fentiek valamelyikét felismeri valaki saját magán, vagy hozzátartozóján, barátján, akkor azt ne cimkézze, ne ítélje el és főként ne forduljon el attól az embertől, azért, mert ő megváltozott. Lehetséges, hogy egy rövid kivizsgálás, pszichológiai terápia vagy gyógyszeres terápia hamar visszabillentheti az illetőt a normál működésmódba.

Fontos, hogy amennyiben a fentieket tapasztalja valaki, azt jelezze: ha saját magáról van szó, merjen segítséget vagy visszajelzést kérni másoktól. Amennyiben valaki másnál tapasztalja, akkor empatikusan próbálja meg visszajelezni észrevételeit értékítélet nélkül. Fontos, hogy amennyiben közeli hozzátartozón észleli valaki a fentiek majdnem valamennyi és súlyos jeleit, de az illetőnek nincs ezekre belátása, nem fogad el segítséget, akkor a hozzátartozó felelőssége is, hogy családtagját szakszerű segítséghez juttassa (ez legtöbb esetben a mentőszolgálat értesítését jelenti pl. öngyilkosággal kapcsolatos gondolatok vagy konkrét kísérlet,  hallucinációk, stb. )