Balansz Egészségfejlesztő Központ
1024 Budapest, Kút utca 3.
Telefonszám
+36 30 308 6379
Email
info@balanszek.hu

KIP, hipnózis és relaxáció

A KIP, a hipnózis és a relaxáció módszereit sokféle helyzetben érdemes alkalmazni. A módszerek alkalmazásának szükségességét a konzultációk illetve a terápia során a klienssel közösen állapítjuk meg.

Van úgy, hogy némely témákhoz nehéz hozzáférni, nehéz róluk beszélni, sok a fedőemlék, sok elhárítás, elfojtás övezi a problémát jelentő kérdést. Ilyenkor segítséget jelenthet, ha a fájó, problematikus vagy konfliktusos részekhez keresünk egy “alternatív útvonalat”, amelyen keresztül megközelíthetjük az egyébként homályosabb területeket is. Az integratív hipnózis nem varázslat, nem is a tudattalan felderítésének legjobb útja, csak a problémák és a kliens működésmódjának egy új szemszögből, módosult tudatállapotban történő vizsgálata.

Módosult tudatállapotban vagyunk, amikor alszunk, amikor elmerülünk egy sportban, amikor belefeledkezünk az olvasásba vagy amikor elbambulunk egy járművön és úgy suhannak el a megállók mellettünk, hogy észre sem vesszük. Nem rendkívüli dolog ez, mindenki képes rá, sőt mindenki csaknem mindennap kerül módosult tudatállapotba, csak nem nevezi így. Egyszerűen megfogalmazva ez egy olyan állapot, amikor szabadabban tudnak áramlani a gondolataink.

A terápia során ezt a szabad áramlást vizsgáljuk meg és elemezzük közösen. A folyamat során elképzelt képek, jelenetek a gondolkodás jellemző kivetülései. A külvilág eseményeit képzeletben sokféleképpen le lehet játszani, el lehet képzelni egy kicsit másként is és meg lehet nézni, hogy mindez milyen hatásokat vált ki. Ezáltal tét nélkül ki lehet próbálni, mi történne, ha kicsit módosítanánk a tetteinket is irányító gondolatainkon. Amit módosult tudatállapotban már néhányszor elpróbáltunk, azt utána könnyebben valósítjuk meg. 

Mindehhez fontos, hogy a terapeuta kapcsolatban legyen a klienssel, ismerje élettörténetét, személyiségszerkezetét, hiszen szakszerű tanácsot, támpontokat az értelmezésben és összefüggések feltárásában csak így, egy integrált munkafolyamat részeként lehet adni. 

Hipnózisban és KIP-ben (katatím imaginatív pszichoetrápia) a terapeuta és a kliens beszélgetnek arról, hogyan képzelhető el a kliens életének egy területe, problémája. Míg a kliens módosult tudatállapotban a képzelete által mélyebb kapcsolatba képes kerülni saját legbensőbb világával, addig a terapeuta mindehhez segítséget, biztos támogatást, megtartó erőt nyújt. Egy közös beszélgetés és értelmezés ez, ahol a képzeletnek és a személyes asszociációknak nagyobb szerep juthat.


Mikor alkalmazzuk a hipnózis vagy a KIP módszerét?

  • Önismereti fókuszú terápiák
  • Szorongás kezelése
  • Pániktünetek, pánikbetegség kezelése
  • Önbizalom erősítése
  • Traumák, traumatikus emlékek feldolgozása
  • Kapcsolati problémák értelmezése
  • Vissza-visszatérő sérelmek feldolgozása
  • Testi reakciók és tünetek elemzése (és esetenként csökkentése)
  • Stresszkezelés

Időpontok, helyszín és ár

Az alkalmak díja 11.000Ft -20.000Ft.

A terápiát és konzultációkat a II. kerületben, a Margit híd budai hídfő és a Mechwart liget közvetlen szomszédságában (1024 Budapest, Kút u. 3.) tartjuk reggel 8:00 és 20:00 között. Az 50 perces alkalmakat Gombos Bernadett vagy Veress Anna vezeti.

A bejelentkezés menete

Kérjük, hívja a Balansz Egészségfejlesztő Központ telefonszámát (0630 308 6379) vagy írjon nekünk e-mailt az info@balanszek.hu címre! Szakemberünk megválaszolja kérdéseit és tájékoztatja Önt a konzultáció pontos menetéről.