Balansz Egészségfejlesztő Központ
1024 Budapest, Kút utca 3.
Telefonszám
+36 30 308 6379
Email
info@balanszek.hu

Online térítésmentes mentálhigiénés tanácsadás

A Balansz Egészségfejlesztő Központ és a Vezetőképző Akadémia szervezésében a Belügyminisztérium hivatásos állományának és munkatársainak a járványhelyzetre való tekintettel 2020. november 15. és 2021. február 15. között 

 

Mi az a mentálhigiénés tanácsadás?

A mentálhigiéné fő feladata a lelki egészség védelme, ennek a 3 alkalomnak jó célkitűzése lehet, egy jól körülírt, konkrét probléma körüljárása, mely a lelki egészség védelmével vagy fejlesztéssel kapcsolatos. Jó példa lehet:

 • stresszkezelés
 • egészség-állapottal kapcsolatos változás feldolgozása
 • támogatás életmódváltoztatásban (dohányzás, több testmozgás, étkezés változtatása)
 • vírushelyzet okozta aggodalmak

Titoktartás

A pszichológusnak, ugyanúgy, ahogy bármelyik orvos is titoktartási kötelezettsége van. Ezt azt jelenti, hogy a kliens személye, neve, adatai és  az elhangzott információk nem kerülhetnek ki idegen birtokába. 

Ez alól csak az életet veszélyeztető állapot fennállása lehet kivétel, ebben az esetben a pszichológus azt a személyt értesíti, akit kliense az első alkalomkor kontakt személyként megad, illetve amennyiben a klienst nem beszámítható állapotban találja, akkor értesíti a mentőket, rendőrséget, ha ez szükséges a kliens vagy kliens környezetében élők életének védelme érdekében. 

A munkahelyek felé semmilyen adatszolgáltatási kötelezettségünk nincs és nem is lehet a fent leírtak miatt. 

Mire nem alkalmas a 3 alkalmas online tanácsadás?

A mentálhigiénés szakember nem betegségek kezelésével foglalkozik, és ha a kliensnél pszichiátriai betegségre utaló jeleket lát, képes arra és kötelessége is, hogy erről tájékoztassa a klienst és klinikai szakpszichológushoz, pszichiáterhez irányítsa.

Vészhelyzet (pl. öngyilkossági szándék), súlyos krízisállapot esetén javasolt a minél gyorsabb személyes segítségkérés (mentő, ügyelet, sürgősségi, háziorvos, pszichiátria stb.).

Az adatkezelésről

A személyes adatok kezelése a GDPR alapelvekkel összhangabn történik. 

A bejelentkezéskor elhangzó információkat értelemszerűen láthatják/ hallhatják a következő személyek: 

 • emailen történő bejelentkezés esetén: www.balanszek.hu honlapjának üzemeltetője láthatja az emailt, de nem olvassa el a tartalmát; a pszichológiai tevékenységek vezetője Veress Anna olvassa és kezeli a bejelentkezéseket; továbbá a pszichológus aki a 3 alkalmat vezetni fogja. 
 • telefonos bejelentkezéskor Veress Anna és a 3 alkalmat vezető pszichológus.

A lehető leghatékonyabb segítségnyújtás érdekében az alkalmakat vezető pszichológus az elhangzó információkat anoním módon (azaz a kliens beazonosítására szolgáló adatok nélkül) szupervízió keretében átbeszélni a szupervíziós pszichológus team tagjaival. Erről bővebb információt kérhet a kliens a pszichológustól. A szupervízióban résztvevő kollégáknak  is titoktartási kötelezettsége van az elhangzó információkra vonatkozóan.

A tanácsadási folyamatban résztvevő felek tudomásul veszik és elfogadják a következőket:

 1. A folyamat tárgyát képezheti egy olyan jól körülírt életvezetési probléma, melynek a körüljárása 3 alkalom alatt lehetséges. A tanácsadó a probléma ismeretében fogja eldönteni, hogy az Ön által hozott téma belefér-e a kompetenciakörébe. Amennyiben úgy látja, hogy más végzettségű szakember (pl. klinikai szakpszichológus, pszichiáter) tudna Önnek hatékonyan segíteni, ezt közölni fogja és igény szerint segít a megfelelő szakember megtalálásában. A mentálhigiénés tanácsadás nem terápia és semmilyen formája (személyes vagy online) nem alkalmas pszichológiai problémák, pszichiátriai betegségek kezelésére.
 2. A tanácsadót köti a titoktartási kötelezettség, mely minden vele megosztott információ és személyes adatra vonatkozik. E kötelezettség alól bírói végzés, életveszélyes, és testi épséget veszélyeztető állapotok, illetve egyéb bűncselekményekről szerzett információk jelenthetnek kivételt.
 3. A szakmai színvonalasság érdekében előfordulhat, hogy a tanácsadók az online alkalmon megjelenő eseteket az anonimitás elvét tiszteletben tartva szupervíziós folyamatban dolgozzák fel.
 4. Amennyiben a résztvevők előzetesen beleegyeznek, a tanácsadónak lehetősége van, hogy a 3 alkalmat anonimitás mellett tanulmányai során, mint gyakorlati eset mutassa be a képzőhelyén.
 5. Az első alkalomkor kötött szerződés fixen 3 térítésmentes alkalomról szól a pszichológus és a bejelentkező között.


Itt a honlapon folyamatosan frissíteni fogjuk a 3 alkalmas tanácsadással kapcsolatos információkat.

A bejelentkezés menete

Kérjük, hívja a Balansz Egészségfejlesztő Központ telefonszámát (0630 308 6379), vagy írjon nekünk e-mailt az info@balanszek.hu címre! Szakemberünk megválaszolja kérdéseit és tájékoztatja Önt a konzultációk pontos menetéről. 

A konzultáció a Belügyminiszérium munkatársai részére térítésmentes.

A konzultációkat online  tartjuk. Az alkalmakat Szücs Renáta vezeti.