Balansz Egészségfejlesztő Központ
1055 Budapest, Stollár Béla utca 3.
Telefonszám
+36 30 308 6379
Email
info@balanszek.hu

Önismereti pszichodráma csoport kamaszoknak

A minden évben ősszel induló kamasz pszichodráma csoportunkba 15-18 éves fiatalokat várunk. Az induló csoportról a Facebookon adunk tájékoztatást. A csoport a Magyar Pszichodráma Egyesület honlapján is meghirdetésre kerül.

A kamaszkor mindenkit sok változás elé állít. A 15-18 évesek gyakran nehezen élik meg változásaikat, konfliktusaikat. Problémáik megfogalmazása is sokszor igényel segítséget, ahogy a válaszok megtalálása is. Ebben kíván segítséget nyújtani pszichodráma csoportunk. A csoporttagok közötti kohézió és a csoport dinamikájából adódó biztonságérzet megkönnyíti a változások feldolgozását, amit természetesen nagy tapasztalattal és szaktudással bíró csoportvezető kollégáink is segítenek.

A csoport alaptémái a következők, de ezeket a csoporttagok már első alkalommal elkezdik formálni:

  • Ki akarjak lenni?
  • Mi akarjak lenni?
  • Tetszem-e valakinek?
  • Hogyan értessem meg a szüleimmel, hogy mi van bennem?
  • Tartozom-e valaki(k)hez?
  • „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”
  • Az internet az életemben

A csoportvezetők a csoport indulása előtt és a csoport lezárásaként minden résztvevővel tartanak egy személyes megbeszélést.

A pszichodráma módszerről

Kamaszok

A pszichodrámához nem kell színészi tehetség, nem előre megírt darabokat kell megjeleníteni. Lényege, hogy a felmerülő témákból, egyéni élettörténeti elemekből, álmokból, vágyakból, fantáziákból alkotunk képeket, jeleneteket. Cselekvések, mozdulatok, mozgások, akciók segítségével kerülünk közelebb az érzelmi átéléshez, megéléshez. A csoportvezetők pedig sokszor - a játék hevében alig látható – segítőként terelik a szereplőket jelenetről-jelenetre.

Az alkalmak úgy épülnek fel, akár az elbeszélések: van bennük bevezetés (bemelegítés, témagyűjtés), majd jön a tárgyalás, ami maga a játék, a különböző jelenetek sora, a befejezést pedig a levezetés, a megbeszélés, a csoporttagok visszajelzései jelentik.

A csoport minimum 5 fővel indul, de 10 főnél semmiképp nem szeretnénk többet, hogy mindenkire megfelelő mennyiségű idő jusson. Nagyban támaszkodunk még egyéb módszerekre, például művészetterápiás eszközökre vagy olyan önismereti jellegű gyakorlatokra, amelyeket nemcsak pszichodráma csoportokban alkalmaznak.

Időpontok, helyszín és ár

A csoportokon való részvétel díja alkalmanként 7000 Ft (illetve szociális rászorultság esetén csoportonként biztosítunk egy-egy kedvezményes helyet is).

A pszichodráma csoportokat Jászai Mari térhez közeli rendelőnkben (1055 Budapest, Stollár Béla u. 3)  tartjuk kéthetente csütörtökönként 16:30-19:00 között. A csoportokat Artai Monika és Dr. Koronczai Beatrix klinikai szakpszichológusok, pszichodráma vezetők tartják.

A bejelentkezés menete

Kérjük, hívja a Balansz Egészségfejlesztő Központ telefonszámát (0630 308 6379) vagy írjon nekünk e-mailt az info@balanszek.hu címre! Szakemberünk megválaszolja kérdéseit és tájékoztatja Önt a csoporttal kapcsolatos minden szükséges információról.