Önismereti pszichodráma csoportok kamaszoknak

A minden évben ősszel induló két kamasz pszichodráma csoportunkba 14-16 illetve 16-18 éves fiatalokat várunk. Az induló csoportokról a Facebookon illetve külön blogposztban adunk tájékoztatást. A csoportok a Magyar Pszichodráma Egyesület honlapján is meghirdetésre kerülnek.

Adatlap

A kamaszkor mindenkit sok változás elé állít. A 14-18 évesek gyakran nehezen élik meg változásaikat, konfliktusaikat. Problémáik megfogalmazása is sokszor igényel segítséget, ahogy a válaszok megtalálása is. Ebben kívánnak segítséget nyújtani pszichodráma csoportjaink. A csoporttagok közötti kohézió és a csoportok dinamikájából adódó biztonságérzet megkönnyíti a változások feldolgozását, amit természetesen nagy tapasztalattal és szaktudással bíró csoportvezető kollégáink is segítenek.

A 14-16 illetve a 16-18 éveseknek szóló csoportok alaptémái ugyanazok, de ezeket a csoporttagok már első alkalommal elkezdik formálni:

  • Ki akarjak lenni?
  • Mi akarjak lenni?
  • Tetszem-e valakinek?
  • Hogyan értessem meg a szüleimmel, hogy mi van bennem?
  • Tartozom-e valaki(k)hez?
  • „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”
  • Az internet az életemben

A csoportvezetők a csoportok indulása előtt és a csoportok lezárásaként minden résztvevővel tartanak egy személyes megbeszélést.

A pszichodráma módszerről

Kamaszok

A pszichodrámához nem kell színészi tehetség, nem előre megírt darabokat kell megjeleníteni. Lényege, hogy a felmerülő témákból, egyéni élettörténeti elemekből, álmokból, vágyakból, fantáziákból alkotunk képeket, jeleneteket. Cselekvések, mozdulatok, mozgások, akciók segítségével kerülünk közelebb az érzelmi átéléshez, megéléshez. A csoportvezetők pedig sokszor - a játék hevében alig látható – segítőként terelik a szereplőket jelenetről-jelenetre.

Az alkalmak úgy épülnek fel, akár az elbeszélések: van bennük bevezetés (bemelegítés, témagyűjtés), majd jön a tárgyalás, ami maga a játék, a különböző jelenetek sora, a befejezést pedig a levezetés, a megbeszélés, a csoporttagok visszajelzései jelentik.

A csoportok minimum 5 fővel indulnak, de 10 főnél semmiképp nem szeretnénk többet, hogy mindenkire megfelelő mennyiségű idő jusson. Nagyban támaszkodunk még egyéb módszerekre, például művészetterápiás eszközökre vagy olyan önismereti jellegű gyakorlatokra, amelyeket nemcsak pszichodráma csoportokban alkalmaznak.

Időpontok, helyszín és ár

A csoportokon való részvétel díja alkalmanként 6500 Ft (illetve szociális rászorultság esetén csoportonként biztosítunk egy-egy kedvezményes helyet is).

A pszichodráma csoportokat Jászai Mari térhez közeli rendelőnkben (1055 Budapest, Stollár Béla u. 3)  tartjuk kéthetente csütörtökönként 17:00-18:30 között (14-16 éveseknek) illetve 17:00-19:30 között (16-18 éveseknek). A csoportokat munkatársunk, Artai Monika és Dr. Koronczai Beatrix (klinikai szakpszichológus, pszichodráma vezető) tartják.

A bejelentkezés menete

Kérjük, hívja a Balansz Egészségfejlesztő Központ telefonszámát (0630 308 6379) vagy írjon nekünk e-mailt az info@balanszek.hu címre! Szakemberünk megválaszolja kérdéseit és tájékoztatja Önt a csoportokkal kapcsolatos minden szükséges információról.