A dohányzásról való leszokást támogató tanácsadás

A dohányzásról való leszokást támogató tanácsadásunkat olyan felnőtteknek ajánljuk, akik elhatározták, hogy abbahagyják a dohányzást, de bizonytalanok abban, hogy egyedül képesek lesznek-e elérni vagy tartósan fenntartani a füstmentességet.

A dohányzás nagyon erős függőséget kialakító viselkedés, amelytől önerőből szabadulni a kutatások szerint 100-ból csupán nagyjából 2-3 embernek sikerül. A dohányzásról való leszokást támogató tanácsadásunkon való részvétellel azonban nagyban növelheti leszokási esélyeit!

Ez a tanácsadási forma egy kutatások által bizonyítottan hatékony, viselkedésterápia alapú módszer. Fontos hangsúlyozni, hogy nem „leszoktatásról” van szó, hiszen a tapasztalatok alapján a dohányzástól való függőségtől tartósan megszabadulni csak saját indíttatásból, elkötelezetten lehet. Senki más nem tud Ön helyett leszokni a cigarettáról! Tanácsadásunk az elhatározás megszilárdítására szolgál. Egyénre szabottan, igényeihez igazodva segíthet Önnek letenni a cigarettát, emellett a füstmentesség megőrzésének praktikáival, a visszaesés megelőzésével is tudunk közösen foglalkozni.

A tanácsadás menete

Tekintve, hogy a dohányzás egy tanult viselkedés, a cigarettáról való leszokás is tanulható. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a leszokni vágyó növelje a tudatosságát dohányzási szokásaival kapcsolatban, megértse, hogy miért dohányzik. Az első tanácsadási alkalommal átbeszéljük a dohányzási történetet, majd a klienssel közösen elemezzük a leszokását segítő erőforrásokat és az azt gátló tényezőket. A további alkalmak során a tanácsadásban résztvevővel együtt tervezzük meg a füstmentességhez vezető lépéseket. A sikeres leszokást erős nikotinfüggőség esetén elő tudja segíteni, ha a leszokni vágyó használ valamilyen segédeszközt (nikotinpótlást vagy gyógyszert). Igény esetén ezek kiválasztásával és használatával kapcsolatban is részletes tájékoztatást kap a kliens a tanácsadás során.

Tehát a tartós füstmentesség eléréséhez a tanácsadás során fejlesztjük a kliens praktikus problémamegoldó készségét, változtatunk szokásrendszerén és életmódján!

Milyen esetekben érdemes hozzánk fordulni? 

Bármikor, amikor valaki elszánja magát a cigaretta letételére!

Tapasztalataink alapján azonban az alábbi esetekben keresnek fel a leggyakrabban leszokni vágyók:

  • Első leszokási kísérlet esetén, a sikeres leszokás biztosítása érdekében
  • Többszöri sikertelen leszokási kísérletet követő újbóli próbálkozás esetén a kudarc elkerülése érdekében
  • A dohányzás következményeként kialakult súlyos egészségkárosodás károsodás miatti leszokási igény kapcsán
  • A leszokás fontolgatása esetén, ha a motiváció erősítésére van szükség

Természetesen más, a dohányzáshoz vagy leszokáshoz kapcsolódó kérdéssel vagy problémával is keressen bizalommal!

Időpontok, helyszín és ár

Az alkalmak díja 12.000Ft.

A tanácsadást a Jászai Mari térhez közeli rendelőnkben (1055 Budapest, Stollár Béla u. 3.)  tartjuk reggel 8:00 és 20:00 között. Az 50 perces alkalmat Balogh Bernadett, dohányzásról leszokást támogató szakember vezeti. Igény esetén az első tanácsadási alkalmat követően lehetőség van Skype-on keresztül történő tanácsadásban való részvételre is.

A bejelentkezés menete

Kérjük, hívja a Balansz Egészségfejlesztő Központ telefonszámát (0630 308 6379) vagy írjon nekünk e-mailt az info@balanszek.hu címre! Szakemberünk megválaszolja kérdéseit és tájékoztatja Önt a konzultáció pontos menetéről.